سلامتی و نشاط با قارچ!

25 اسفند 1398 توسط در تحقیقات و توسعه (R&D)

در دنیا بیش از 90 نوع قارچ خوراکی در حال تولید است. سه نوع رایج قارچ عبارت‌اند از: قارچ دکمه‌ای، صدفی و شیتاکه. اما قارچ دکمه‌ای بیشترین میزان تولید و مصرف را در دنیا به خود اختصاص داده است. در این مطلب سعی داریم فواید مصرف قارچ دکمه‌ای را برای داشتن بدنی سالم، توضیح دهیم.
بر اساس نتایج به‌دست‌آمده توسط محققان دانشگاه مینه سوتا آمریکا، قارچ می‌تواند در بعضی از وعده‌های غذایی جایگزین گوشت شود. پروتئین قارچ با پروتئین موجود در گوشت قرمز برابری می‌کند.

صرف‌نظر از ارزش غذایی قارچ‌ها، استفاده از آن‌ها به‌عنوان دارو، قدمتی چند هزارساله دارد. در دنیا بیش از 90 نوع قارچ خوراکی در حال تولید است. سه نوع رایج قارچ عبارت‌اند از: قارچ دکمه‌ای، صدفی و شیتاکه. اما قارچ دکمه‌ای بیشترین میزان تولید و مصرف را در دنیا به خود اختصاص داده است. در این مطلب سعی داریم فواید مصرف قارچ دکمه‌ای را برای داشتن بدنی سالم، توضیح دهیم.
کلاهک و ساقه قارچ به‌طور کامل، مورداستفاده بوده و دارای ارزش غذایی و دارویی است. قارچ سرشار از آهن، املاح معدنی، ویتامین C، و گروه ویتامین B،پروتئین، فیبر و تقریباً فاقد قند و چربی است.
در طب سنتی، قارچ به‌عنوان کمک‌کننده در درمان زخم‌های گوارشی مصرف می‌شود. هیدروکربن موجود در قارچ به‌ویژه سلولز آن نه‌تنها جذب نشده بلکه موجب شستشوی معده و روده می‌شود. بنابراین مصرف آن برای افراد سالمند و افرادی که به یبوست مبتلا هستند، بسیار توصیه می‌شود.
قارچ‌ها دارای آنتی‌اکسیدان هستند و در کمک به درمان بیماری‌های عفونی (خصوصاً بیماری‌های ویروسی ازجمله ایدز) و تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثر هستند.
بر اساس نتایج به‌دست‌آمده توسط محققان دانشگاه مینه سوتا آمریکا، قارچ می‌تواند در بعضی از وعده‌های غذایی جایگزین گوشت شود. پروتئین قارچ با پروتئین موجود در گوشت قرمز برابری می‌کند.
مصرف قارچ خوراکی به پوست، شادابی و طراوت می‌دهد. این ماده حاوی ویتامین D، سلنیوم و آنتی‌اکسیدان قوی است که می‌تواند از پوست محافظت کند.

مهم‌ترین مزایای مصرف مداوم قارچ خوراکی:
1-کمک به سوزاندن کلسترول:
به دلیل اینکه قارچ سرشار از پروتئین، فیبر و آنزیم است و کربوهیدرات پایین و کلسترول و چربی صفر دارد، پس از هضم، باعث سوزاندن کلسترول‌های مضر بدن می‌شود. همان‌طور که میدانید کلسترول‌های بد ازجمله خطرناک‌ترین عوامل برای سلامتی هستند. قارچ‌های خوراکی منبع خوبی از فیبر و اسیدهای چرب اشباع‌نشده هستند و کالری پایینی دارند.
2- جلوگیری از سرطان سینه و پروستات:
قارچ، دارای بتاگلوکان و اسیدلینولئیک ترکیب‌شده با عوامل ضد سرطان است که به جلوگیری از سرطان سینه و پروستات کمک می‌کنند. همین‌طور سلنیوم زیاد موجود در قارچ می‌تواند سلول‌های سرطانی را سرکوب کند. مصرف سلنیوم در مردان، خطر بروز سرطان پروستات را تا 65 درصد کاهش می‌دهد. عصاره قارچ دکمه‌ای می‌تواند باعث کاهش تکثیر سلول‌های سرطانی و اندازه تومورها شود.
3-مناسب برای افراد دیابتی:
تحقیقات از نقش قارچ‌ها در کنترل دیابت حکایت دارد. قارچ، رژیم غذایی خوبی برای بیماران دیابتی است. قارچ خوراکی سرشار از کروم است که به تنظیم قند خون کمک می‌کند. قارچ، هیچ‌گونه چربی ندارد و دارای کربوهیدرات کم، پروتئین بالا، آنزیم‌ها، ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر است. بنابراین، برای بیماران دیابتی، غذایی مناسب است. آنزیم‌های طبیعی موجود در آن به شکستن قندها و نشاسته کمک می‌کنند. همچنین، عملکرد غدد درون‌ریز را بهبود می‌بخشند. به‌علاوه آنتی‌بیوتیک های طبیعی موجود در قارچ، به مبارزه با عفونت‌هایی که افراد دیابتی، مستعد ابتلا به آن‌ها هستند، کمک می‌کنند.
4-قارچ برای کمک به کاهش وزن:
قارچ خوراکی ازجمله مفیدترین خوراکی‌هایی است که می‌توان آن را در وعده صبحانه گنجاند. مصرف قارچ خوراکی در وعده صبحانه باعث می‌شود که در طول روز احساس گرسنگی زیادی نکنیم و به کاهش وزن و تناسب‌اندام کمک خارق‌العاده‌ای می‌کند.
قارچ‌ها منابع خوبی از ویتامین‌های گروه B هستند که موجب سوزاندن چربی‌ها و کربوهیدرات‌های دریافتی می‌شوند. در طب سنتی مصرف قارچ خوراکی برای کاهش چربی و کلسترول خون توصیه‌شده است. میدانیم که برای کاهش چربی و کلسترول، باید چربی اضافی که برای هضم پروتئین‌ها در بدن به کارمی رود را بسوزانیم. در زمان رعایت رژیم، همیشه، رژیم غذایی با پروتئین بالا، کربوهیدرات پایین و بدون چربی که همگی از خواص قارچ هستند، توصیه می‌شود.
5-کمک به حفظ سلامت استخوان‌ها:
قارچ ازجمله مواد غذایی است که حاوی ویتامین D است. همچنین کلسیم، آهن، پتاسیم، مس و سلنیوم دارد. اگر در رژیم غذایی هرچقدر هم کلسیم استفاده شود، اما ویتامین D به بدن نرسد، کلسیم جذب بدن نمی‌شود. چون ویتامین D باعث جذب کلسیم در روده می‌شود. پس برای سلامت استخوان‌ها استفاده از قارچ خوراکی در وعده‌های غذایی بسیار مهم است. امروزه به دلیل تغییر در سبک زندگی، افراد به میزان بسیار کم و یا اصلاً در معرض نور خورشید قرار نمی‌گیرند. نور خورشید، منبع غنی ویتامین D است. بنابراین بسیاری از ما با کمبود شدید ویتامین D مواجه هستیم. توصیه می‌شود افراد، خصوصاً سالمندان و یا افرادی که به دلیل بیماری در بستر هستند، برای جبران کمبود ویتامین D، قارچ را به‌صورت مداوم در برنامه غذایی خود قرار دهند.
6-قارچ برای تقویت سیستم ایمنی بدن:
قارچ‌ها تقویت‌کننده سیستم ایمنی بدن هستند. گلبول‌های سفید، سربازان بدن هستند که از بدن در مقابل عوامل بیماری‌زا دفاع می‌کنند و ویتامین D که در قارچ هم وجود دارد، مانند سلاح برای گلبول‌های سفید است و در دفاع از بدن نقش مؤثری دارد. همچنین مواد مغذی موجود در قارچ مثل ترکیب ویتامین‌های A، , B و C، می‌تواند سیستم ایمنی بدن را فعال کرده و خاصیت تدافعی بدن را در مقابل عوامل بیماری‌زا مثل ویروس‌ها، انگل‌ها، باکتری‌ها و ... افزایش دهد. آنتی‌بیوتیک‌های قوی موجود در قارچ، به مبارزه با عفونت‌ها کمک می‌کنند. آنتی‌اکسیدان ارگوتیونین، در برابر رادیکال‌های آزاد، از بدن محافظت می‌کند. قارچ‌ها با تحریک گلبول‌های سفید، سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کنند تا به ویروس مهاجم حمله کنند. همچنین داشتن سیستم ایمنی قوی وابسته به مس است. مس موجود در قارچ می‌تواند از مبتلا شدن به سرماخوردگی جلوگیری کند. عملکرد مصرف قارچ در مهار پاتوژن ها به اثبات رسیده است. در طب شرقی معتقد هستند قارچ مقاومت بدن را در برابر عفونت‌های ویروسی افزایش می‌دهد. تحقیقات جدید حاکی از آن است که قارچ‌ها از خواص ضدویروسی برخوردارند. مصرف قارچ باعث افزایش ترشح لنفوسیت T می‌شود و باعث افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری‌ها می‌شود.
7-جلوگیری از بیماری‌ قلبی آترواسکلروز:
امروزه بیماری‌های قلبی به‌عنوان عامل اصلی مرگ‌ومیر در سراسر جهان است. با قرار دادن قارچ دکمه‌ای در رژیم غذایی می‌توان با بیماری‌های قلبی مبارزه کرد. یکی از خطرات اصلی بیماری قلبی آترواسکلروز، ضخیم شدن دیواره شریانی به دلیل انباشت پلاک است. مصرف قارچ دکمه‌ای مانع از تشکیل پلاک و همچنین کاهش التهاب سلول‌های شریان‌ها می‌شود. درنتیجه توانایی جلوگیری از بروز بیماری قلبی را دارد.
قارچ پایین آورنده غلظت غیرطبیعی خون است و رقیق‌کننده آن می‌باشد. بنابراین به جلوگیری از انسداد عروق و بالا بردن سلامت قلب کمک می‌کند.
8-مبارزه با سرطان:
کمک به پیشگیری و درمان سرطان، از دیگر فواید مصرف قارچ است. آروماتاس، نوعی از آنزیم است که می‌تواند نوع خاصی از سرطان را ایجاد کند و با خوردن قارچ دکمه‌ای می‌توانید این آنزیم را مهار کنید و بدن خود را از سرطان محافظت کنید.
همچنین قارچ باعث تولید بیشتر سلول‌های T می‌شود که می‌تواند با سرطان مبارزه کند. خوردن قارچ یعنی واردکردن یک آنتی‌اکسیدان قوی به بدن، که به‌طور مؤثر برای مبارزه با سلول‌های سرطانی در بدن کاربرد دارد.
فیبر موجود در قارچ در پیشگیری از بروز سرطان‌های دستگاه گوارش به‌ویژه روده بزرگ نقش مهمی دارد.
9-کاهش فشارخون بالا:
قارچ سرشار از پتاسیم است و برای کاهش فشارخون بالا مؤثر است. میزان سدیم پایین و پتاسیم بالا، قارچ را به منبع غذایی مناسبی برای افراد با فشارخون بالا تبدیل کرده است.
10-پیشگیری از آلزایمر و بهبود عملکرد مغز:
نیاسین موجود در قارچ باعث جلوگیری یا به تأخیر انداختن آلزایمر و سایر اختلالات شناختی به میزان 70 درصد می‌شود. قارچ خوراکی قادر است فسفر موردنیاز بدن را به‌طور کامل تأمین نماید. فسفر موجود در قارچ، کارایی مغز را افزایش می‌دهد.

11-تأثیر ویتامین‌های قارچ بر سلامت بدن:
• ویتامین B1:
قارچ‌ها یک منبع خوب از ویتامین B1 هستند که به‌عنوان تیامین نیز شناخته می‌شوند. تیامین مسئول کنترل انرژی آزادشده از کربوهیدرات‌ها است و برای عملکرد منظم سیستم عصبی و مغز مفید است.
• ویتامین B2:
قارچ‌ها سرشار از ریبوفلاوین یا ویتامین B2 هستند. این ویتامین، باعث بهبود سلامت چشم می‌شود و همچنین گلبول‌های سالم قرمز را حفظ می‌کند و به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و آن را تقویت می‌نماید. ویتامین B2 موجود در قارچ خوراکی نیز باعث شادابی و طراوت پوست می‌شود.
• ویتامین B3:
نیاسین یا ویتامین B3، یکی دیگر از ویتامین‌های گروه B است که در قارچ یافت می‌شود و در کنترل انتشار انرژی از کربوهیدرات و چربی و پروتئین تأثیرگذار است و به حفظ سیستم عصبی بدن و سیستم گوارش کمک می‌کند.
• ویتامین B5:
ویتامینB5، همچنین به‌عنوان پانتوتونیک اسید نیز شناخته می‌شود و به‌طور طبیعی در قارچ یافت می‌شود. پانتوتونیک اسید یک ویتامین بسیار مهم است که برای متابولیک مختلف در بدن نقش ضروری دارد.
• ویتامین B6:
ویتامین B6 در قارچ خوراکی، در بهبود خلق‌وخو تأثیر دارد و همچنین تنظیمات داخلی بدن را انجام می‌دهد و برای عملکرد بهتر و پیشرفت مغز بسیار مهم است. این ویتامین، مسئول کاهش افکار منفی و افسردگی نیز است. در طب سنتی از قارچ‌های خوراکی برای کاهش افسردگی استفاده می‌شود.
• ویتامین B9:
قارچ‌ها بسیار غنی از ویتامین B هستند که معمولاً به‌عنوان فولات نیز شناخته می‌شوند و بر تشکیل گلبول‌های سفید در مغز استخوان کمک می‌کند. فولات برای رشد سالم بدن بسیار ضروری است. برای زنان باردار نیز توصیه می‌شود که فولات مصرف کنند که برای رشد جنین مناسب است.
• ویتامین H:
ویتامین H یا بیوتین، نوعی از ویتامین است که در قارچ یافت می‌شود. این ویتامین در سوخت‌وساز بدن و کربوهیدرات و پروتئین ضروری است و باعث تقویت سیستم ایمنی و سلامت درونی بدن می‌شود.

ارسال نظر

نام *

ایمیل *